S obzirom da se stalno dešava da naši kupci kupuju naše proizvode na eBay-u, želeli bismo da uđemo u posebnu karakteristiku povrata.

U osnovi, ono što se kupuje na ebay-u mora biti obrnuto preko ebay-a. Ovo je sadržano u eBay smernicama. Takođe, naš povratni portal nije pogodan za naše klijente eBay-a, jer nam iz razloga zaštite podataka ne mogu biti prosleđene e-mail adrese kupaca, a bez tačne e-mail adrese ne može se tražiti povrat na našem portalu za povratak.

Sa ebay-om smo realizovali sledeće instrukcije:

Povrat može pokrenuti samo kupac.

Uputstvo: U Seller Cockpit Pro pozovite stavku i kliknite na dugme "Vrati ovu stavku."
Sada će se otvoriti novi prozor gdje možete odabrati razlog povratka. Idi na sledeći. U sledećem koraku možete da napišete sopstveni tekst o razlozima povratka i takođe otpremite fotografije. Kada unesete sve detalje, kliknite na "Potvrdi povratak".

Iskustvo je pokazalo da će vas kupac odmah kontaktirati. Rado ću vam poslati informativni link na ovu temu: https://www.ebay.de/help/buying/returns-refunds/rckgabe-eines-artikels-gegen-eine-rckerstattung?id=4041 * Link ukazuje na vanjsku eBay stranicu

Sledeći link će vas odvesti do Prodavca Cockpit Pro: https://www.ebay.de/help/selling/selling-tools/verkufercockpit-pro?id=4095 * Link ukazuje na spoljnu eBay stranicu
Prodavač Cockpit Pro je besplatan za upotrebu za svakog člana eBay-a.

Nadamo se da ćemo ovo rasvijetliti i ne ustručavajte se kontaktirati nas ako imate još pitanja.

EbayEbay-retourenRetouren

Kommentar hinterlassen

Alle Kommentare werden von einem Moderator vor der Veröffentlichung überprüft